tisdag 10 juli 2012

Ondvinter


Anders Björkelid - Ondvinter

Genre: Fantasy.

Del i bokserie: Första boken i serien Berättelsen om Blodet.

Sidor: 281.
Äger/lånat från biblioteket/lånat av kompis.

Läste p.g.a: Köpte den på en bokrea och tyckte att den verkade spännande.


Kul att det för första gången skrivs om samma bok ur två synvinklar här! 


Tvillingarna Sunia och Wulf har vuxit upp i en bondby med sin far där allt är lugnt och fridfullt, men deras far talar om en kommande vinter där kylan inte bara fryser kroppen, utan även själen och hjärtat - ondvintern. Han lär dem saker de senare förstår har varit i syfte att träna upp dem för andra tider. En dag stöter de på en vätte ute i skogen som ger dem en kryptisk gåta:

"När du förlorat allt, när eld och snö har blandats, skall Kejsarkniven skydda dig, från Vinterkungens hundar.
När allt har tagits från dig,när du är verkligt ensam, skall vita stammar dölja dig, från Vinterkungens män."

De förstår inte vad det betyder, men från och med det förändras allt. Byborna hittar spår av en stor varg runt byn och Sunia och Wulfs pappa går ut i skogen för att döda den och kommer tillbaka med ett vitt märke på halsen och vill inte prata om det och andra mystiska saker händer. 


Betyg: 2 - Okej.
Motivering: Ondvinter är precis som jag tänkte att den skulle vara. Den tar lite tid att komma igång och man får knappt någon förklaring till något i början, men förklaringarna kommer eftersom. Jag tyckte att den var lite långsam i början och sen hände allt på en gång. När den kommer igång är den bra och går fort att läsa. Jag tänker absolut läsa de andra två i serien, för jag kan tänka mig att de blir bra.
Rekommenderas till: Den som är sugen på svensk fantasy.


Nathalie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar