lördag 30 juni 2012

Beställt lite böcker

Nu när jag äntligen har schema på jobbet så passar jag på att bunkra upp med böcker så jag har över hösten och vintern sen när jag inte kommer ha råd att lägga pengarna på det :)

Beställde just hem dessa från CDON :)


Beställde för att jag har första boken i serien, har dock inte hunnit läsa den första, men hört gott om hela serien och det var extrapris på den här om jag köpte en annan paperback, vilket jag hade planerat.


Nämligen denna! Tänkt köpa den länge, men väntat för att se om det kom någon snyggare i pocketformat, men nu är jag less på att vänta, den här får duga!


Den här har jag varit sugen på också, då jag gillar hennes andra serie. Får se om den är bra!

Har lyckats köpa andra och tredje boken, i tron om att det var första och andra, men nu måste ju första boken införskaffas och läsas först ;)


Den deckarförfattare jag gillar mest: Jefferey Deaver!


Och lite Paulo Coelho!


Den här vet jag inte, jag har stått och bläddrat i den på Ica och tyckt att det stod vettiga och intressanta grejer i den, sen fick man 3 pockets för 99, så jag slängde med den så får vi se om den är bra eller ej :)

Nathalie

Mitt perfekta liv



Sarah Dessen - Mitt perfekta liv.

Originaltitel: The Truth About Forever (USA).
Genre: Ungdomslitteratur, Romantik, Feel good.
Sidor: 443.
Äger/lånat på bibliotek/lånat av kompis.
Läste p.g.a: De hade skrivit så bra om den på Tonårsboken, sen var jag på Pocket Shop och köpte lite blandade böcker. Det blev lite för tunga böcker jag valde i början och kände att jag ville blanda ut med något som går fort att plöja igenom där man inte måste anstränga sig så mycket för att hänga med.

Macy eftersträvar det perfekta och är ganska nära att uppnå det. Hon har en perfekt pojkvän, Jason, och försöker vara perfekt hon med för att han ska gilla henne mer. Hon är nära att lyckas då hon har bra betyg, är engagerad i olika föreningar och välgörenhet, alltid ser proper ut och under sommaren ska ta över Jasons jobb i informationsdisken på biblioteket medan han är på ett "Hjärnläger".

Det får en vändning när hon får ett mail från Jason där han skriver att han vill ta en paus över sommaren. Helt plötsligt är hennes liv inte alls så nära perfektion. Då möter hon Delia, Kristy, Wes, Bert och Mon(oton)ica som är ett gäng där de håller varandra om ryggen och där kaos inte alls är ovanligt, utan snarare standard. Macy dras till dem och upptäcker att det kanske inte alls är så dåligt att inte vara perfekt.


Betyg: 5 - Måste läsas!
Motivering: Jag älskar gänget Macy möter i den här boken och hur fantastisk varje karaktär är. Boken får en att tänka mer på hur viktigt det är att faktiskt vara lycklig och att det är mindre viktigt vad alla andra tycker, så länge man själv är nöjd med sitt liv.
Rekommenderas till: Den som vill ha en bok som är svår att lägga ner och som uppslukar en helt. Man mår bra av att läsa den också, man blir riktigt glad inombords. En bra sommarbok!

Nathalie

Den svarta löparen


Kristina Appelqvist - Den svarta löparen
Genre: Deckare.
Sidor: 299 (typiskt, trodde jag skulle få lägga till en som var 300+).
Äger/lånat på bibliotek/lånat av kompis.
Läste p.g.a: Fick köpa den på CDON för 19 kronor för ett tag sedan. En bok är en bok, även fast jag kanske inte vanligtvis är så förtjust i deckare. Trevligt med lite variation också, tänkte jag.


Emma Lundgren har nyss fått anställning på Västgöta universitet i Skövde och kämpar med att få bukt på sina kollegor i styrelsen där de flesta är gubbar i 50/60-års åldern med bedrövlig kvinnosyn som motarbetar henne och sina andra kvinnliga kollegor. Ganska snart in i boken hittar Emma sin sekreterare Vera mördad på bordet i konferensrummet och Emma måste försöka undvika en skandal, då de i universitetsstyrelsen blir huvudmisstänkta. När man sedan hittar en svart löpare som försvunnit från en utgrävning i Varnhem i den mördades ägo blir mystiken större. Hur har hon fått tag på den och har det något samband med mordet? Man får även följa Filip, polisen med huvudansvaret för utredningen. 

Jag har hört lite ur Camilla Läckbergs böcker på ljudbok och skulle säga att den här boken påminner om Läckberg i stilen. Det är svensk historia blandat med ett mord som ska lösas.

Betyg: 4, riktigt bra.
Motivering: Faktiskt långt över förväntan. Som sagt brukar jag inte vara så förtjust i typiskt svenska deckare, men den här var faktiskt bra. Gillar blandningen mellan svensk historia och själva mordgåtan. Emma och Filip är omöjliga att inte gilla som huvudkaraktärer.

Rekommenderas till: den som gillar andra svenska deckare, den som gillar svensk historia (typ Birger Jarl och Erik den läspe och halte).


Nathalie

lördag 23 juni 2012

Ondvinter

 

Anders Björkelid - Ondvinter

Genre: Fantasy.
Del i bokserien: Första boken.
Antal sidor: 281.
Äger/lånat på bibliotek/lånat av kompis.
Läste p.g.a:
Lånade boken av Nathalie innan jag åkte iväg på Turkietresan, för att ha något att läsa där.


Sunia & Wulf är tvillingar i tonåren, som lever i en slags medeltida era. Dom bor på en gård med sin far och deras djur en bit utanför en liten by. En kyla börjar sprida sig, och med den börjar märkliga saker att hända. En främling uppsöker deras far, det går rykten om att galgmän vandrar i skogarna, och korparna har tystnat...

Intressant början i Ondvinter då författaren har valt att skriv i 'vi'-form. Jag förväntade mig inte så mycket av boken, men blev glatt överraskad, då den var spännande rakt igenom. Det är ju en kort bok, men den är smart skriven, förklaringar och händelser flyter på väldigt bra, och den är lättläst. Vid första anblick tänkte jag att boken var riktad mer mot yngre läsare, men jag kollade upp efteråt och såg att den hade 15+ på adlibris. Jag kan förstå det för en del händelser i boken kan vara lite otäcka. Boken är den 1:a delen i en serie på fyra böcker, ska ta mig till att läsa de andra också, och se om serien håller standarden hela vägen.

Betyg: 4 - Mycket Bra
Motivering: Spännande! enkelt, att hänga med, och upplägget är intressant.
Rekommenderas till: De som inte vill ha en sådan lång bok att läsa, och heller inte vet vad de är sugen på riktigt. De som gillar Fantasy.

Sarah

onsdag 13 juni 2012

Djurens gård


George Orwell - Djurens gård

Originaltitel: Animal Farm (Storbritannien).
Genre: Klassiker/Samhällskritik.

Sidor: 94.
Äger/lånat på bibliotek/lånat av kompis.

Läste p.g.a: Läste en bit ur den här under gymnasiet och minns att jag fastnade för stycket från Djurens gård mycket mer än från de andra vi läste ur.


Djuren på bondgården Herrgården gör uppror mot husbonden Mr. Jones och jagar honom från gården. De döper om gården till Djurens gård och upprättar sedan sju budord som de alla ska följa. Alla djur ska vara jämlika och de ska arbeta tillsammans, ta hand om varandra och försörja sig själva med den mat de alla behöver. Det går bra till en början, men en av grisarna börjar motarbeta detta och deras paradis förvandlas långsamt till en diktatur styrd av ledargrisen och snart är de tillbaka där de började.


George Orwells kritik och besvikelse över kommunismen som finns i Djurens gård är påtaglig. 
Jag mådde nästan lite illa när jag läste den här och blev arg och upprörd när man drömt med djuren om paradiset där alla är jämlika och håller varandra om ryggen och de sedan får sina drömmar krossade, men är för obildade för att förstå att de blir lurade.


Betyg: 3 - Bra.
Motivering:
Boken är läsvärd och får en att tänka till. Den är skriven på ett sätt som gör att det blir enkelt för alla att ta till sig av det som står och få en ungefärlig bild av det Orwell vill ha sagt. 
Rekommenderas till: Du som ska läsa en klassiker på skolan och inte vill läsa något för långt men ändå ha något bra att argumentera om.


Nathalie

tisdag 12 juni 2012

Gossip Girl


För ovanlighetens skull hade jag börjat läsa tre böcker samtidigt. Detta för att jag inte riktigt fastnade i någon utav dem efter de första kapitlen. Läste ut Gossip Girl för ett tag sen däremot, så nu har jag bara de andra två kvar.

Cecily von Ziegesar - Gossip Girl

Plats i bokserie: Första boken.
Genre: Chick lit. 
Sidor: 109.
Äger/lånat på bibliotek/lånat av kompis.
Läste p.g.a: Kompis rekommenderade böckerna efter jag sa att jag gillade tv-serien.

För er som följt tv-serien: 
Den här boken är inte bättre eller sämre. Den är nästan exakt likadan. Karaktärerna är likadana, utom att J har stora bröst och brunt hår istället för att vara jättesmal och blond. Har du funderat på att läsa böckerna för att du gillar serien så kör på, men förvänta dig inte mer än det du redan sett, du har inte missat nåt. 
De har varit bra på att få in det mesta från boken i serien, men nu har jag ju bara läst första än så länge.
I de flesta fall där boken har varit bas till en film/serie så brukar jag tycka att boken är bättre annars.

För er som inte följt tv-serien: 
Gossip Girl handlar om rika ungdomar på Upper East Side (New York) där skandaler avlöser varandra, men måste täckas upp för att rädda familjenamnet och deras företag. Mycket kärlek, drama och fester på hustak med champagne.

Det här är verkligen chick lit så det skriker om det och jag läste ut den så fort att jag knappt hann tycka att den började. Nu är den ju bara 109 sidor, så det är väl förklarligt. Får beta av resten av böckerna under sommaren!

Betyg: 2 - Okej.
Motivering: Bra sommarläsning på stranden t.ex eller om man vill ha något lättläst.
Rekommenderas till: De som vill ha något som går fort att läsa eller något som är lätt att läsa om man har lässvårigheter, de som är sugna på chick lit.


Nathalie

Välkommen hit!

Välkommen till vår bokblogg!

Här skriver  vi - Sarah och Nathalie - om böcker vi plöjt igenom.
Betygskalan är från 0 till 5.

0 = Så dålig att jag inte läste klart den.
1 = Dålig, läste klart trots detta.
2 = Okej.
3 = Bra.
4 = Mycket bra.
5 = Måste läsas!