onsdag 13 juni 2012

Djurens gård


George Orwell - Djurens gård

Originaltitel: Animal Farm (Storbritannien).
Genre: Klassiker/Samhällskritik.

Sidor: 94.
Äger/lånat på bibliotek/lånat av kompis.

Läste p.g.a: Läste en bit ur den här under gymnasiet och minns att jag fastnade för stycket från Djurens gård mycket mer än från de andra vi läste ur.


Djuren på bondgården Herrgården gör uppror mot husbonden Mr. Jones och jagar honom från gården. De döper om gården till Djurens gård och upprättar sedan sju budord som de alla ska följa. Alla djur ska vara jämlika och de ska arbeta tillsammans, ta hand om varandra och försörja sig själva med den mat de alla behöver. Det går bra till en början, men en av grisarna börjar motarbeta detta och deras paradis förvandlas långsamt till en diktatur styrd av ledargrisen och snart är de tillbaka där de började.


George Orwells kritik och besvikelse över kommunismen som finns i Djurens gård är påtaglig. 
Jag mådde nästan lite illa när jag läste den här och blev arg och upprörd när man drömt med djuren om paradiset där alla är jämlika och håller varandra om ryggen och de sedan får sina drömmar krossade, men är för obildade för att förstå att de blir lurade.


Betyg: 3 - Bra.
Motivering:
Boken är läsvärd och får en att tänka till. Den är skriven på ett sätt som gör att det blir enkelt för alla att ta till sig av det som står och få en ungefärlig bild av det Orwell vill ha sagt. 
Rekommenderas till: Du som ska läsa en klassiker på skolan och inte vill läsa något för långt men ändå ha något bra att argumentera om.


Nathalie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar