måndag 27 augusti 2012

El Choco


Marcus Lutterman - El Choco: svensken i Bolivias mest ökända fängelse. 



Genre: Biografi, Politik och samhälle.
Sidor: 396
Läste p.g.a: Alla som läst den har rekommenderat denna bok så jag föll för grupptrycket.

Jonas Andersson är en ung kille från Kungälv. Enda sedan mellanstadiet sågs han som en av de "tuffa killarna" i skolan. Han var busig, full med energi och småbråkig. Men de blå ögonen och han snälla sätt att vara på så kunde man inte göra annat än att tycka om honom. Efter gymnasiet fick han arbete på en gång och för att palla trycket på jobbet började ett liv med droger.
Han jobbade stenhårt, tjänade pengar, köpte sig ett fint hem åt honom och sin flickvän.
Jonas liv är som en berg- och dalbana, vilket resulterar i att han åker in och ut från psyket. Problem börjar rulla in, skulderna ökas och hans flickvän pallar inte trycket.

När skulderna blir som värst får han frågan om han kan tänka sig att åka till Bolivia för att hämta hem lite knark. Jonas vet inte ens vart det ligger. I Asien kanske? Men han vill bli skuldfri och beslutar att åka. Det är ett beslut som påverkar honom för resten av hans liv.
Tiden i Bolivia går sakta, han är dock stolt över sig själv att han varit ren sedan han kom och vi ska inte prata om Deysi som han träffat. Han kunde inte tänka på någon annan än henne....

På flygplatsen i Bolivia åker Jonas fast. Han har mer än 2 kg kokain. Hur ska det nu gå för Jonas? Kommer han nånsin träffa Deysi igen? 

Betyg: 3, bra.
Motivering: Själva storyn om Jonas och hans liv i fängelset är sjukt intressant men tyvärr finner jag personligen inget större intresse att läsa om Bolivias historia och politik, vilket sänker betyget.
Rekommenderas till: Personer som gillar biografier eller om man är intresserad av hur fängelser kan se ut.

måndag 20 augusti 2012

Mycket mer än så


Sarah Dessen - Mycket mer än så.


Originaltitel: Along for the Ride (USA)
Genre: Ungdomslitteratur, Romantik.
Sidor: 416.
Läste p.g.a: Tyckte så mycket om Mitt perfekta liv av Sarah Dessen, så jag bestämde mig för att läsa mer av samma författare.

Auden är, liksom den förra huvudkaraktären i den Sarah Dessen-bok jag läst, en person som försöker vara perfekt. Hon lägger ner mycket tid på skolarbete och att få sin mammas godkännande. Mamman skriver faktaböcker och föreläser på universitet. Pappan bor i en annan stad och försöker få till ännu en bok som ska bli lika populär som hans förra, men det har tagit flera år. Audens pappa och hans nya tjej ska dessutom ha barn.
   När hon blir erbjuden att komma och bo hos sin pappa över sommaren tackar hon till sist ja, även om hon är skeptisk till en början. Det blir mycket jobb med bebisen, som hennes pappa knappt verkar bry sig om och Auden börjar istället komma närmre sin styvmamma. Hon får jobb där och stannar hela sommaren och hon hittar nya, oväntade vänner och kanske även kärleken.

Min första tanke var att det inte var särskilt originellt av Dessen att ha samma typ av tjej som huvudkaraktär i både den här och Mitt perfekta liv, men det fungerar. De har lite olika intressen, även fast båda i grund och botten är en good girl som försöker pleasa alla och sedan inser att det finns viktigare saker i livet än att ha bra betyg och att göra precis exakt som ens föräldrar vill hela tiden.

Förväntat betyg: 4. Jag hoppades lite på en till 5:a, men tänkte att man kan inte vänta sig att en författare ska hålla samma nivå hela tiden.
Betyg: 4 - Mycket bra.
Motivering: Boken är lite seg i början tycker jag, men den kommer igång efter att hon kommit till sin pappa och gjort sig hemmastadd där. Jag älskar språket i boken och sättet att skriva om vänskap är verkligen ett av Dessens ess i rockärmen. Man känner bara längtan efter så knasiga och bra vänner själv.
   Hon skriver även bra om romantik, det är inte en påflugen kärlek i någon av de böckerna jag läst, utan en som byggs upp på ett trovärdigt sätt där man känner att man får fjärilar i magen själv.
Rekommenderas till: De som fortfarande känner sig unga nog i hjärtat för ungdomsböcker och den som gillar t.ex. Katarina von Bredow eller Meg Cabot blir inte besviken på Sarah Dessen.

Nathalie.

[buzz]


Anders De La Motte - [buzz]


Genre: Deckare, Thriller, Spänning.
Del i serie: Del 2 av 3.
Sidor: 394.
Läste p.g.a: Jag gillade [geim] och den behövde en fortsättning för att bli riktigt bra.

HP är på en liten "semester" i Dubai och gömmer sig för Spelet. Vem kan han lita på, kan någon känna igen honom, hur länge kommer han behöva hålla sig borta från Sverige? Han lider av paranoia, men försöker dränka sina bekymmer i alkohol och diverse droger.
   Ett gäng han träffat i Frankrike bjuder med honom på en ökensafari och han och en kvinna han träffat på hotellet följer med dit ut. Kvinnan blir mördad och HP vaknar med blod på sin tröja. Har han mördat henne under ett drogrus? HP vet inte själv.
   Kvinnans mord blir en central punkt i boken och han reser tillbaka till Sverige för att reda ut allting, men han måste gömma sig för Spelet och Spelet ser allt - eller?

Rebecca, å andra sidan, befinner sig i Sudan och jobbar som livvakt åt en svensk minister. Efter ett upplopp och något som av kollegorna och ministern uppfattas som en grav felbedömning från Rebeccas sida tvingas hon också tillbaka till Sverige och Stockholm.

Betyg: 3 - Bra.
Motivering: Den håller samma mått som [geim] och är svår att lägga ner när det händer saker hela tiden.
Rekommenderas till: Den som gillade [geim] och den som gillar svenska deckare och liknande.

Nathalie.

[geim]


Anders De La Motte - [geim]


Genre: Deckare, Thriller, Spänning.
Del i serie: Del 1 av 3.
Sidor: 336.
Läste p.g.a: Såg den på Ica och tyckte det lät spännande med spelupplägget.

Det är ett tag sedan jag läste den här boken, så jag minns inte 100% allting (som sagt därför jag måste bli duktigare på att skriva här direkt). Det jag skriver är taget ur mitt lite dåliga minne, men storyn borde vara ungefär samma med undantag för några detaljer kanske.

HP hittar en mystisk mobil på tåget. Det syns inget märke utan den är bara en silvrig smartphone. Det enda som står när den startas är "Vill du spela ett spel? Ja/Nej". HP avfärdar först detta, men behåller mobilen. Under tågresan bestämmer han sig till sist för att trycka ja. Han får olika uppdrag genom telefonen som han ska filma. Det är lite otäckt att telefonen tycks veta exakt vart han är, hur omgivningarna ser ut och vad han gör. Filmerna han spelar in via telefonen kommer sedan upp på en hemsida där varje spelare är anonym och man kan gilla och kommentera varandras klipp, vilket HP får en enorm kick av.

Allt eftersom börjar han förstå att det är något som är lurt med den här telefonen och personerna bakom. Man får även följa Rebecca som arbetar som livvakt och hennes spännande vardag. Så småningom blir hon inblandad i det här spelet som styrs via mobilerna på ett sätt man inte kunnat ana i början.

Förväntat betyg: 4 - Mycket bra.
Betyg: 3 - Bra.
Motivering: Boken är spännande och man läser ut den på en gång. Jag gillar själva upplägget med att få uppdrag från mobilen och både HP och Rebecca är intressanta karaktärer som man vill veta mer om.
Rekommenderas till: Den som brukar gilla svenska deckare eller thrillers.

Nathalie.